Siirry pääsisältöön

Self help- oppaiden avulla rikkaaksi, hoikaksi ja naimisiin?

Tämä postaus sisältää jonkinlaisia juonipaljastuksia Marianne Powerin- Rikkaaksi, hoikaksi, naimisiin-kirjasta.

Alkupreppaus; Marianne Power on 30-vuotias lontoolainen nainen, joka koki, että hänen elämästä puuttuu jotain. Hän päätti kokeilla kahtatoista eri self help-opasta toteuttaen kirjoissa mainitut tehtävät/ohjeet/neuvot tismalleen niiden ohjeiden mukaan. Ajatuksella yksi kirja kuukaudessa. Ideana selvittää onko self help- oppaista oikeasti apua.

Tässä postauksessa käyn läpi 8 ensimmäistä Mariannen kokeilemaa self help-opasta. Esittelen kirjojen ideat ja mahdolliset toimintamenetelmät. Kerron myös ajatuksiani kyseisistä kirjoista ja siitä, että sainko niistä henkilökohtaisesti jotain.

Kannattaa lukea tämä postaus, vaikka et kirjojen lukemisesta tykkäisikään!


Ensimmäinen self help-opas Mariannen kokeilussa on Uskalla elää-pelossa on voimaa. Kirjoittaja on Susan Jeffers. Kirjan ideana on auttaa lukijaa laajentamaan mukavuusaluettaan. Metodina on tehdä päivittäin pieniä pelottavia asioita ja "Näitä asioita en todellakaan halua tehdä" -lista. Kirjan edetessä pitää toteuttaa kaikki listalla olevat asiat.

Mun en todellakaan listalta löytyisi ainakin seuraavat asiat:
 • Syvänmeren sukellusta uponneisiin laivoihin/paikkoihin
 • Mikkiin puhuminen/laulaminen yksin yleisön edessä
 • Uinti- tai tanssikilpailuun osallistuminen
 • Alastomana esiintyminen julkisesti
 • Englannin puhuminen usean suomalaisen edessä
 • Politiikasta puhuminen tv:ssä
 • Tuulivoimaloiden lähellä työskentely
Tämä kirja oli mun lemppareita! Inspiroiva ja helposti samaistuttava. Kaikilla meillä on jonkinlaisia pelkoja. Haluan alkaa hyödyntämään tätä "yksi pieni pelottava asia päivässä"- metodia.


Toinen self help-kirja keskittyy raha-asioihin. Kirjan nimi on Rakkaustarina rahan kanssa. Kirjoittaja on Kate Northrup. Tarkoituksena on saada omat raha-asiat kuntoon helppojen askelien avulla. Täytyy selvittää paljonko omaisuutta/rahaa on ja mihin ne menee.

En henkilökohtaisesti hyötynyt tästä oppaasta mitään, koska mulla ei ole rahan kanssa ongelmia. Tiedän käytännössä aina kuinka paljon tililläni on rahaa (ei paljon) ja mihin rahani menee (ei mihinkään järkevään). En ole tämän kirjan kohderyhmää.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kolmas kokeilussa oleva kirja on Salaisuus. Sen on kirjoittanut Rhonda Byrne. Ideana on yksinkertaisesti vain uskoa haluamaansa asiaan niin universumi antaa sen. Uskomisen lisäksi voi tehdä myös aarrekartan ja kirjoittaa sekin, jonka maksajana on tietenkin universumi.

Esimerkiksi; jos haluaa olla rikas, pitää ainoastaan uskoa olevansa. Pitää käyttäytyä kuin rikkaat, elää kuin rikas, miettiä miltä tuntuu olla rikas ja oikeasti uskoa omaan rikkauteen. Rikkauden eteen ei kirjan mukaan tarvitse tehdä mitään muuta.

Mun mielestä tää on höpöhöpöä ja hämmentävää. Tottakai positiivinen ajattelu ja itseensä uskominen tietyllä tavalla edesauttaa saavuttamaan tavoitteensa. Omilla ajatuksilla on myös useiden lähteiden mukaan paljon voimaa.

Tätä salaisuus teoriaa puoltaa se, että kokeilun läpikäynyt Marianne kirjoitti itselleen sekin universumilta ja hänen kirjasta on tullut bestseller, joten hän on varmasti saanut sitä kautta paljon rahaa. Liittyykö nämä asiat toisiinsa.. ? #foliohattupäähän

En kokeillut tämän kirjan harjoituksia käytännössä, koska mun usko ei riitä.


Neljäs kirja käsittelee hylätyksi tulemista. Sen nimi on Hylkäysterapia ja se on Jason Comelyn käsialaa. Hylkäysterapian pointtina on yksinkertaisesti sanottuna tulla joka päivä hylätyksi. Tässä tapauksessa hylätyksi tuleminen ja kielteisen vastauksen saaminen on sama asia.

Esimerkiksi: Pyydät kahvilassa ilmaista kahvia ja saat kielteisen vastauksen = Sinut on "hylätty."

Ajattelin ensin tämän teorian olevan ihan kamala ja järjetön. Pidemmän pohdiskelun jälkeen kuitenkin tajusin, että siinä onkin kierolla tavalla järkeä. Mun mielestä tässä menetelmässä on kaksi hyvää asiaa:

1. Pienet hylkäykset auttavat tottumaan epämukaviin tunteisiin. Pieniä pettymyksiä kohdatessa vahvistuu myös kohtaamaan suuria pettymyksiä. (Tätä taitoa mun pitäisi kehittää!)

2. Tekee asioita, joita muuten ei tekisi. Yksi ihmisten suurimpia pelkoja on hylätyksi tuleminen ja kyseisen pelon takia jätetään paljon asioita tekemättä. Mutta koska tässä on tarkoituksena tulla hylätyksi, sitä ei tarvitse pelätä ja silloin pelko ei myöskään rajaa tekemisiä.

Selvennän kakkoskohtaa esimerkillä; Olet kaupungissa ja näet miehen ajelevan limusiinillä. Kysyt pääsetkö kyytiin. Jos mies vastaa ei, olet suorittanut päivän hylätyksi tulemisen, mutta mies voi myös vastata kyllä! Silloin pääset limusiinin kyytiin ja saat mahdollisesti uuden ihmisen elämääsi.

Kokeilua läpikäyvä Marianne torjuttiin todella harvoin! Vähäiset torjunnat pisti ajattelemaan, että pitäisi tehdä paljon enemmän asioita ja lakata pelkäämästä torjuntaa. Huomaan itse usein ajattelevani; "En viitsi edes kysyä, koska ei se kuitenkaan suostu." Ihan hölmöä! Tämä kirja inspiroi mua tosi paljon!

Mun "tule torjutuksi"-listalta löytyisi ainakin nämä:
 • Pyydä Joonasta zumbaan
 • Pyydä ilmaista hammaslääkärikäyntiä
 • Kokeile ostaa alkoholia ilman papereita
 • Yritä saada blogille yhteistyökumppaneita

Viides kirja kokeilussa on Fuck it- Korkein hengellinen tie. Kirjan on kirjoittanut John. C. Parking. Kirja pyrkii opettamaan, että stressille ja lähes kaikelle voi sanoa "vitut siitä". Kirjan lisäksi on olemassa vitut siitä-lomia.

Tätä kirjaa oli vaikea tulkita, koska Marianne osallistui yllä mainitsemalleni vitut siitä- lomalle. Lomalla tehtiin outoja harjotteita. Poimin niistä yhden helpon ja kotona toteuttavan harjoitteen ja tein sen yhdessä Joonaksen kanssa!

Harjoite: Ensimmäiseksi pari valitsee sinulle paikan, jossa seisot. Sen jälkeen hän yrittää nostaa sinun jalkaasi. Tämän jälkeen valitse itsellesi paikka, jossa haluat seistä ja pari yrittää uudestaan nostaa jalkaasi. 

Kirjan mukaan ihminen pysyy paremmin omien valintojensa takana silloinkun saa itse valita. Silloin on myös valmiimpi puolustamaan asiaansa. Ideana tässä harjoitteessa on se, että parin valitsemalla paikalla jalan pitäisi nousta helpommin ylös, koska sitä paikkaa ei ole itse saanut valita.

Meillä tämä ei toiminut. Joonas nosti molemmissa kohdissa mun jalan yhtä helposti ylös.


Kuudes kirja on Vapauta sisäinen voimasi. Kirjoittajana Tony Robbins.

Mulla meni tämän kirjan pointti todella pahasti ohi. Kaikki kappaleet, jotka koskivat tätä kirjaa olivat super outoja. Marianne osallistui muun muassa Tonyn houstaamaan tapahtumaan, jossa porukka kävelee tulisilla hiilillä ja jumaloi Tonya.

En yrittämisestä huolimatta osaa kertoa tästä kirjasta muuta kuin; pitää syödä paljon kasviksia, koska keho täytyy muuttaa emäksiseksi.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Seitsemäs kirja kokeilussa on nimeltään Enkelit. Kirjan on kirjoittanut Doreen Virtue. Marianne koki enkelijutut täysin pöhkönä ja se on ainoa asia, jota hän toi tästä kirjasta esille. Kirjan teoriaa tai toimintamallia ei avattu missään vaiheessa kunnolla, joten valitettavasti en osaa kertoa tästäkään kirjasta tämän enempää.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kahdeksannen kirjan on kirjoittanut Stephen R. Covey. Kirjan nimi on; Tie menestykseen- 7 toimintatapaa henkilökohtaiseen kasvuun ja muutokseen. Ideana on, että ihminen sitoutuu joka päivä tekemään nöyrästi hyviä tekoja.

Mariannan soveltamat seitsemän ohjetta (en tiedä alkuperäisiä);

1. Ole proaktiivinen
2. Aloita loppu mielessäsi
3. Muista mikä on tärkeää
4. Etsi kaikkia hyödyttävä ratkaisu
5. Pyri ymmärtämään muita ja tule myös itse ymmärretyksi
6. Etsi synergioita
7. Pidä työkalusi terässä.

Haluan tarttua kakkos kohtaan, eli lopun aloittamiseen mielessä. Se tarkoittaa omien hautajaisten miettimistä. Ideana vastata kysymykseen; Mitä haluat, että sinun hautajaisissa puhutaan sinusta?

En ole aikaisemmin ajatellut omia hautajaisiani, mutta nyt mietin ja se tuntuu karmivalta. Haluaisin, että hautajaisissani ihmiset pitäisivät omasta vapaasta tahdostaan puheita. Haluaisin, että niissä puheissa kerrottaisiin minusta ihania ja hauskoja asioita. Ihasteltaisiin sitä, kuinka mahtava äiti ja mummi olin sekä sitä kuinka upean elämän elin. Esimerkiksi näitä sanoja voitaisiin käyttää;
 "Marleena oli todella upea, rohkea ja vahva nainen. Hän eli aina niin kuin tahtoi ja onnellisuus huokui hänestä todella kauas. Hän oli aina tukena ja auttamassa. Hänellä oli todella hyvä sydän."

MARIANNEN RIKKAAKSI, HOIKAKSI, NAIMISIIN- KIRJASTA:

Marianne sairastui pahaan masennukseen kokeilun aikana ja sen huomasi kirjasta todella selkeästi. Hän ei pystynyt suorittamaan kokeilua loppuun kunnolla ja siitä syystä 6&7 kohtakin jäi todella vajaaksi. Lopuista kirjoista en olisi saanut mitään sisältöä.

Lopun masennuksesta huolimatta suosittelen lukemaan tämän kirjan! Tässä siihen kolme syytä;
 • Kirjan idea on todella mielenkiintoinen. 
 • Mariannen kirjoitustapa on todella kiva! Hän kirjoittaa ihanan aidosti ja rehellisesti. Hän ei missään vaiheessa esitä, että kokeilu olisi helppo. 
 • Kirjan lukeminen inspiroi tosi paljon. Se opettaa, että kannattaa olla avoin maailmalle ja antaa maailman olla avoin sulle. 

Mitä ajatuksia tämä postaus ja self help- oppaat ylipäätään sussa herättää? :)

Marleena

Kommentit

 1. Itse en tämän tyylisistä kirjoista välitä. Tykkään lukea historiallisia kirjoja ja omaelämänkertoja. Varsinkin jos ne liittyy mun ammattiin tai toiseen maailmansotaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua taas ei kiinosta historialliset kirjat yhtään, mutta elämänkerrat on mielenkiintoisia!

   Poista
 2. Aika vähän näitä luen tai edes selailen, sillä en oikein usko, että kukaan tällaisia kirjoja tekevä osaisi oikeasti ratkoa noin kenenkään - tai ainakaan minun (mahdollisia) ongelmiani.
  Ja tietysti, kuten olet tehnytkin, jos niihin paneutuisi, niin pitäisi oikeasti miettiä asioita syvällisesti omasta näkökulmastaan: esimerkiksi minulle julkinen esiintyminen englanniksi ei olisi ongelma :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tottakai ne pitää omasta näkökulmasta miettiä, eihän siitä muuten olisi mitään (mahdollista) hyötyä :)

   Poista
 3. Itse en ole koskaan tainnut kuin korkeintaan selailla jotain tämän tyylisiä kirjoja :D Mielenkiintoisia, mutta en tiedä olenko välttämättä sellainen ihminen joka näistä hyötyisi - tokikaan sitä ei tiedä kokeilematta :D

  VastaaPoista
 4. En lue kirjoja, mutta luen kyllä tämänkaltaisia artikkeleita netistä. Ne on kyllä mielenkiintoisia ����☀️
  -MARJUT

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kans välillä selailen vastaavanlaisia artikkeleita! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista <3

Tämän blogin suosituimmat tekstit

ASIAA HAALAREISTA JA MUISTA AMK-JUTUISTA

Oi ihana kamala opiskelijaelämä. Ammattikorkeakoulussa opiskeluun liittyy luonnollisesti paljon opiskelua ja tentteihin lukemista. Se voi kuitenkin olla paaaljon muutakin, jos niin haluaa! Tässä postauksessa kerron teille vinkkejä haalareista & haalarimerkeistä, opiskelijatapahtumista, opiskelijajärjestö- ja tutor toiminnasta. Pyrin kertomaan näistä asioista sillä periaattella, että täysin tietämätönkin pystyisi ymmärtämään jotain. Ennen varsinaiseen aiheeseen menemistä haluan muistuttaa/kertoa tietämättömille: Olen opiskellut kaksi vuotta Vaasan ammattikorkeakoulussa sosionomiksi. En tiedä muiden koulun tavoista tai toiminnasta tiedän ainoastaan meidän. Jossain toisessa AMKissa asiat voivat olla ihan erilailla. "Opiskelijaelämä on parasta aikaa, HEI Ei huolen häivää, vaan rutkasti frendei En oo oravan pyöräs, vaik on työläst Ongelmii tulee jos aina vain on myöhäs Keskellä viikkoo, ohjelmaa löytyy" Haalarit Ammattikorkeakouluun liittyy vah

Polttarit ja palaneet posket

Rakkaus on yksi maailman ihanimpia asioita. Sitä saa ja pitää juhlia. Naimisiin meno tarkoittaa mulle sitä, että on löytänyt vierelleen ihmisen, jonka kanssa haluaa satavarmasti viettää koko loppuelämän. Se on ihan mahtava juttu ja siitä syystä häät kuuluu mun lempijuhliin. Tänään ei kuitenkaan puhuta häistä vaan häitä ennen olevista polttareista! Wikisanakirjan mukaan polttarit on  avioliittoon astumiseen liittyvä initiaatiomeno tai siirtymäriitti .   Ihmisten kielellä sanottuna polttarit tarkoittaa päivää, jonka kaaso/bestman+ polttariporukka järjestää yllätyksenä tai "yllätyksenä" tulevalle morsiammelle/sulhaselle. Päivä voi käytännössä sisältää ihan mitä tahansa. Viikonloppuna sain viettää ihanan Annin polttareita. Meillä kävi hyvä tuuri, koska polttaripäivänänä oli todella hieno sää! Hänen polttareihin sisältyi muun muassa; picnik hyvillä eväillä,  naimisiin menemisen sotilasesterata, vaimotestejä kuten; öljyjen tarkastaminen autosta ja puiden pilkkominen, morsi

Katsaus kesään 2019

Kesä on tänä kin vuona mennyt todella nopeasti! Tuntuu höpsöltä, että kalenterit näyttää ihan just syyskuuta ja koulu jatkuu, mutta ulkona on +20 astetta lämmintä! Kesä kuitenkin alkaa pikkuhiljaa olemaan ohitse, joten tässä postauksessa tehdään katsaus mun kesään. Alkukesästä puhuin blogin puolella loman pitämisestä rankan kevään takia. Tässä en oikein onnistunut. Oon ollut aika paljon töissä, mutta jaksaminen on riittänyt hyvin ja on ollut mukava saada rahaa. Tällä hetkellä kaikki raha vie mua lähemmäs yhtä isoa unelmaa, josta tuun kertomaan teille myöhemmin! Suoraan sanottuna kesä on ollut todella kiireinen, etenkin viikonloppujen suhteen! Mulla on muistaakseni ollut yksi ainoa viikonloppu, jolloin ei ole ollut mitään suunnitelmia. Oon kiitollinen siitä, että on ollut paljon juhlia ja menoja rakkaiden ihmisten kanssa. Samaan aikaan se on kuitenkin ollut myös rankkaa, koska kotona rauhoittuminen ja parisuhdeaika on jääneet hyvin vähälle. Ootan sitä, että elämä palautuu taas vä